Raport Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2019 dotyczący odżywiania w cukrzycy lub w stanie przedcukrzycowym

Nowy raport Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) dotyczący diety/odżywiania podkreśla potrzebę indywidualizacji planów dietetycznych u dorosłych pacjentów z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym.

Jeden uproszczony schemat dietetyczny, ogólny schemat odżywiania, nie jest odpowiedni dla wszystkich pacjentów, w celu prewencji cukrzycy lub jej leczenia.

Jeden sposób odżywiania nie może być odpowiedni dla wszystkich pacjentów o różnych kulturowych ramach zachowania, z różnymi osobistymi preferencjami, z różnymi współistniejącymi chorobami i socjoekonomicznymi warunkami życia.

Raport został opublikowany 18 kwietnia 2019 w Diabetes Care i został oparty o zalecenia ADA dotyczące odżywiania w cukrzycy z 2014 roku.

W ubiegłym roku w marcu ukazał się także raport Diabetes UK, w którym podkreśla się, że odpowiednio dobrane strategie żywieniowe mogą odroczyć wystąpienie cukrzycy lub pomóc w prowadzeniu cukrzycy i zapobiec powstaniu powikłaniom.

Zarówno lekarze, jak i pacjenci, powinni zaznajomić się z różnymi opcjami dietetycznymi, które rekomenduje ADA.

Istnieją dowody na skuteczność i bezpieczeństwo diet z małymi ilościami węglowodanów, diety śródziemnomorskiej, z małą ilością tłuszczu, diety wegetariańskiej.

W raporcie podkreślono, że węglowodany są najważniejszym składnikiem odpowiedzialnym za wzrost poziomu glikemii i że redukcja masy ciała, kiedy jest to konieczne, jest jednym z najważniejszych czynników w strategii leczenia cukrzycy czy stanu przedcukrzycowego.

Sposoby odżywiania/diety powinny być, obok terapii farmakologicznych, podstawową składową zaleceń lekarza prowadzącego/zespołu terapeutycznego.

Pacjent z cukrzycą lub stanen przedcukrzycowym powinien być zaangażowany w ustalanie planu dietetycznego.

Podkreśla się bardzo ważną rolę dietetyka, który pełni jedną z podstawowych ról integralnego zespołu terapeutycznego i posiada wiedzę oraz doświadczenie w przygotowaniu planu odżywiania pacjenta.

Dla lekarza praktyka, raport podkreśla istotę stosowania w diecie warzyw nie zawierających skrobii, zminimalizowanie ilości cukru (szczególnie słodkich napojów) oraz podkreśla stosowanie oczyszczonych ziaren i wybór nieprzetworzonej żywności nad przetworzoną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *